Virtuaalinen virastoasiointi

Nilakan kunnat

Nilakan kuntien virtuaalinen virastoasioinnin pilotti

Pilotti tuottaa ja kokeilee koteihin tarjottavaa etäasiointia Pielavedellä, Keiteleellä, Vesannolla ja Tervossa. Kunnat tarjoavat esimerkiksi vaihteen nopeisiin kysymyksiin vastauksia puhelimen sijasta chatin tekstiruudulla, rakennustarkastaja voi jo luonnosvaiheessa käydä toispaikkakuntalaisen rakennusluvan hakijan kanssa hakemusta läpi videoruudulla ja opettaja voi tavata vanhempia myös videovälitteisesti.

Voit sähköisen asiointiportaalin kautta vaikkapa kotisohvalta hoitaa asioita ja ottaa yhteyttä kuntien eri palveluihin ja virkamiehiin. Nilakan kuntien palvelut löydät ylävalikon kuntakohtaisten linkkkien takaa.

Nilakan kuntien virtuaaliasiointipilotti on Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu –hankkeen rahoittama kokeilu, joka on Pohjois-Savossa ainutlaatuinen. Laaja-alaista chat- ja videoasiointipalvelua on vielä niukasti tarjolla Suomen kuntakentässä: tavallisempaa on, että asiakaspalveluun valjastetaan joko chat tai video.

Valtakunnallisesti merkittävä osio pilottikokeilua on virtuaalikirjasto, jossa neljän kunnan kirjastovirkailijat palvelevat myös naapurikuntien asiakkaita chat- ja videovälinein – vastaavaa mallia ei ole käytössä missään Suomessa.

Palvelualustan kuntien nettisivujen kautta käytettävälle palvelulle tarjoaa Siilinjärvellä ja pääkaupunkiseudulla toimiva VideoVisit Oy, jolla on monipuolinen palvelutarjonta videoasiointiin. Kuuden kuukauden kokeilujakson jälkeen kunnat tekevät itsenäiset päätökset virtuaalipalvelun tarjoamisen jatkamisesta.