Takaisin

eRaatia pilotoivat kunnat haluavat antaa lisää päätöksentekovaltaa kuntalaisille - Tervo mukana pilotissa.

Uusi kuntalaki velvoittaa kuntaa osallistamaan kuntalaisia yhä monipuolisemmin päätöksentekoon jo valmisteluvaiheessa. Yhä harvempi kuntalaisista kuitenkaan vaivaantuu perinteisiin kuulemis- ja keskustelutilaisuuksiin tai jaksaa vastata pitkiin kyselyihin kuntien nettisivuilla; kun ajat muuttuvat, muuttuvat myös välineet.

Nilakan kunnat sekä Iisalmi, Vieremä ja Ylä-Savon Sote ovat mukana pilotissa, jossa organisaatiot kokeilevat puolen vuoden ajan eRaati-työkalua keskustelujen herättämiseen.

eRaati toimii tietokoneella, läppärillä ja kännykällä. Se vaatii sähköpostiosoitteen, jota kautta linkit kysymyksiin ja keskusteluihin saapuvat halukkaille vastaajille. Kaikki keskustelijat näkevät toistensa vastaukset: keskustelu on reaaliaikaista ja läpinäkyvää.

Jos kunnassa mietitään keskustan puiden uusimista, voidaan kuntalaisille lähettää kysymys, tulisiko kadun varteen istuttaa koivuja vai kuusia: yhdellä napin painalluksella kuntalainen voi vastata vaikkapa kännykällään ja nähdä heti, miten äänestystulos kehittyy ja millaisia perusteluja äänestäjät antavat. Tämä on vallan luovuttamista kuntalaisille ihan uudella tavalla ja se voi myös pelottaa. Vaikka kunnan päätöksentekojärjestelmä perustuu edelleen edustuksellisen demokratian pohjalle, se ei kuitenkaan sulje pois asukkaiden suoria vaikutusmahdollisuuksia. Ihanteellista on, että edustuksellinen ja suora demokratia täydentävät toisiaan, visioi Iisalmen kaupungin hallintojohtaja Esa Laukkanen, joka on eturivissä ottamassa käyttöön uusia, sähköisiä välineitä.

Työkalua on suunniteltu pilotissa käytettävän mm. kuntastrategioiden valmistelun apuna, valtuusto- ja lautakuntatyöskentelyssä, nuorten, ikäihmisten ja vammaisneuvostojen uusina työkaluina sekä mm. erilaisten kohderyhmien kuten yrittäjien ja mökkiläisten tavoittamisessa. Myös asiakastyytyväisyyttä voidaan analysoida eRaadin avulla. eRaati on kehitetty yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

eRaati-työkalun käyttöönottopäivä pilottiorganisaatioiden työntekijöille pidetään 15.8. Iisalmen kulttuurikeskuksessa. Kouluttajina toimivat eRaatia toimittavan Flowmedikin kehittämis- ja viestintäjohtaja Michael Rossing sekä DemosHelsingin Julia Jousilahti Digikuntakokeilusta. 

eRaati-pilotin Pohjois-Savossa tuottaa Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hanke, jonka tehtävänä edistää digityökalujen käyttöä maakunnassamme. Hanketta rahoittaa Pohjois-Savon liitto Euroopan unionin aluekehitysrahastosta sekä Pohjois-Savon kehittämisrahastosta

Lisätietoja:

Minna Jaakkola
viestintäpäällikkö
Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu
020 746 4646

KEHITYSYHTIÖ SAVOGROW OY
Jalkalantie 6, 77600 Suonenjoki