Takaisin

Toistemme tukena maailman mullistuksissa

Koko maailma siirtyi Ukrainan kriisin myötä täysin uudenlaiseen tilanteeseen, jossa yllättävät muutokset ovat entistäkin vahvemmin läsnä jokapäiväisessä arjessamme. Vaikka tilanne on meillä Suomessa rauhallinen, voivat erinäiset huolet ja pelot saada tilaa ajatuksissamme.

Koronapandemian aikana olemme toisaalta tottuneet, toisaalta väsyneet muutokseen ja epävarmuuteen. Pandemian aikainen jaksaminen on ollut hyvä esimerkki siitä, että yhteisönä meissä on voimaa ja toimintakykyä hallita haastavia tilanteita.

”Suomalaiset ovat osoittaneet yhteisvastuuta ja sopeutumiskykyä koronakriisin aikana. Nyt tätä samaa odotetaan myös Ukrainan kriisin seurauksena. Vaikka Suomi ei ole sodan osapuoli, tuemme Ukrainaa yhdessä muiden EU-maiden kanssa ja maailmanpoliittinen tilanne tulee jollain tavalla heijastumaan myös meidän elämään Suomessa. Yhdessä kuitenkin selviämme, tästäkin.” (Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen, koko kirjoituksen voit lukea valtioneuvoston verkkosivuilta)

Varautuminen kuuluu meidän kaikkien perustehtäviimme
 
Varautuminen kuuluu myös kunnan perustehtäviin. Kunnan tehtäviin kuuluu muun muassa erilaisten suunnitelmien tekeminen, kuten valmiussuunnitelmat ja evakuointisuunnitelmat, joiden ajantasaisuutta tarkistetaan säännöllisesti. Näillä varaudutaan yleisesti erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten laajoihin sähkökatkoksiin. 

Älä jää huolien kanssa yksin vaan hae keskusteluseuraa
 
Mikäli ajankohtaiset uutiset maailmalta ja Ukrainan kriisistä aiheuttavat huolta ja ahdistusta, on näistä hyvä puhua läheisten kanssa. Myös erilaisia auttavia puhelimia ja verkkopalveluita on tarjolla runsaasti. Jos kaipaat kuuntelijaa tai juttuseuraa, älä jää yksin vaan hae apua:
Varhaiskasvatuksella, kouluilla ja oppilaitoksilla on kotien lisäksi tärkeä rooli lasten ja nuorten turvallisuuden tunteen palauttamisessa. Sekä oppilaat että vanhemmat voivat ottaa yhteyttä Wilman kautta, puhelimitse tai sähköpostitse.

MLL:n verkkosivuilta löytyy myös vinkkejä, miten puhua lapselle sodasta: Miten puhua lapselle sodasta? - Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Tervon kunta seuraa tilannetta ja pitää toimintakykyään yllä  

Kunta seuraa tilannetta ja muun muassa selvittää valmiuttaan pakolaisten vastaanottamiseen.

Tilanne Euroopassa voi aiheuttaa huolta myös kuntalaisissa ja voi palauttaa mieliin vaikeita asioita. Huoli kannattaa kanavoida arjen tekemiseen, työhön ja huolenpitoon lähimmäisistä.

Maakunnassamme asuu sekä ukrainalais- että venäläistaustaisia ihmisiä. On tärkeää muistaa kunnioittaa kanssaihmisiä eikä minkäänlaista kiusaamista tai syrjintää pidä hyväksyä.
 
Lisätietoja antaa vs. kunnanjohtaja Kaija Tarvainen p.  044 7499 201

Ota yhteyttä:

Tervon kunta
017 499 111 (neuvonta)
tervon.kunta@tervo.fi

Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9.00-11.00 ja 12.00-14.00.

 

Käynti- ja postiosoite

Tervontie 4, 72210 Tervo

Lähetä turvapostia