Koronaepidemian ja maan hallituksen linjausten vaikutukset Tervon kunnan palveluihin

(Päivitetty 5.1.2021 klo 12.15)

Sivulle kerätään koronaepidemian vaikutukset Tervon kunnan ja eri sidosryhmien palveluihin. Tietoja päivitetään tilanteen mukaan. 
 

Koronaneuvontapuhelin
p. 017 171 031 palvelee ma-to klo 8-16, pe klo 8-14, sen jälkeen puhelut ohjautuvat automaattisesti päivystykseen klo 18 saakka.Koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä kuntalaisia kehotetaan olemaan yhteydessä neuvontanumeroon, jotta terveyskeskuksen varsinainen päivystysnumero ei ruuhkautuisi.
Neuvontanumerosta annetaan neuvoja ja ohjausta ja tarpeen mukaan tehdään lähetteet koronanäytteen ottoon ja varataan näytteenottoajat. Jos henkilö on antanut suostumuksen tekstiviestin lähettämiseen, saa hän vastauksen negatiivisesta koronavastauksesta puhelimeensa tekstiviestillä. Näytevastauksia ilmoitetaan myös neuvontapuhelimesta.
Tervon kunta
Tervon kunnan epidemiatyöryhmä kokoontuu tiistaiaamuisin. Työryhmässä käydään läpi ajankohtaiset asiat koronaepidemiaan liittyen ja työstetään varautumissuunnitelmia.

22.12.2020 Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Itä-Suomen alueella sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää alle kahdenkymmenen (20) henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Tilaisuuksien turvallisuus on varmistettava noudattamalla tarkasti opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.
Määräys on voimassa ajalla 23.12.2020 - 22.1.2021. Avin tiedote

22.12.2020 Matkailu voi lisätä riskiä koronatartuntaan ja epidemian leviämiseen. Joulua voi kuitenkin turvallisin mielin viettää kotona pienellä porukalla lähipiirin kesken. Jos joulun ja vuodenvaihteen lomien aikana on välttämätöntä matkustaa, on matkaa suunniteltaessa syytä huomioida varotoimet ja alueiden erilainen koronavirustilanne. Useiden sukulaisten ja ystävien luona kyläilyä on syytä välttää. THL: Jos matkustat kotimaassa joululomalla, huomioi varotoimet ja paikallinen koronatilanne


4.12.2020 Koulun henkilökunta ottaa käyttöön maskit työpäivän ajaksi ja Tervon yhtenäiskoulun yläluokkalaisille (7-9) suositellaan maskin käyttöä. Käytännettä jatketaan ainakin jouluun saakka. Kts. tiedote asiaa koskien

2.12.2020 Itä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt, että 2.12. alkaen yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sekä sisä- että ulkotiloissa ovat kielletty. Pienissä tiloissa suositellaan välttämään yli 10 hengen kokoontumisia.
Pohjois-Savon maakunnallinen koronaryhmä "koronanyrkki" on antanut alueellisen suosituksen 1.12. alkaen kasvomaskien käytöstä aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Maakunnallinen työryhmä suosittelee, että maskia käytetään aktiivisesti varsinkin sisätiloissa silloin, kun turvavälejä ei voida käytännössä noudattaa.
Vaikka koronatilanne on pitkään pysynyt Tervossa rauhallisena ei vaara kuitenkaan ole ohi. Nyt olisi ehdottoman tärkeää muistaa maskinkäyttö julkisilla paikoilla ja pitää huolta turvaväleistä eikä kokoontua isoilla porukoilla, jotta saamme tilanteen edelleenkin pysymään hallinnassa. Suosittelemme myös, maakunnallisen koronaryhmän tavoin, välttämään vapaa-ajan matkustamista leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleville alueille ja harkitsemaan vierailuja näiltä alueilta. Pidetään yhdessä huolta turvallisuudestamme ja noudatetaan ohjeita ja suosituksia yhteisen hyvän vuoksi.

24.11.2020 Koronatilanne Tervossa on tällä hetkellä hyvä eikä koronatartuntoja ole todettu. Haluamme muistuttaa voimassa olevista koronaohjeistuksista, maskisuosituksesta, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä.

22.10.2020 Muutoksia perjantai-illan nuorteniltojen järjestämiseen. Nuorten illat järjestetään poikkeusjärjestelyin, ei Mantun sisätiloissa.

9.10.2020 Kunnan henkilöstö on siirtynyt toistaiseksi etätyöhön niiden henkilöiden osalta, joiden työtehtävät sen mahdollistavat. Pyydämme asioimaan puhelimitse, viestillä tai sähköpostilla. Henkilöstön suorat numerot toimivat normaalisti. Katso www.tervo.fi/yhteystiedot
 

Asiointiliikenne
Asiointiliikenne palvelee toistaiseksi normaalin aikataulun mukaan torstaisin. Asiointipalvelu palvelee yksilöllisesti, välttäen useiden ihmisten yhtäaikaista kyytiin ottamista. Ota yhteyttä: Jukka Partanen, p. 044 3100 480

Eläinlääkintähuolto
Kunnaneläinlääkärit jatkavat toimintaansa ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella, johon kuuluvat Tervo, Suonenjoki, Rautalampi, Vesanto, Pielavesi ja Keitele. Pyydämme asiakkaita huomioimaan, että kiireettömien potilaiden hoito minimoidaan (rokotukset, kynsienleikkuut, hammaskivenpoistot, takkujen ajelut, ennaltaehkäisevät leikkaukset) epidemia-aikana omistajien terveyden turvaamiseksi ja henkilökunnan turvaamiseksi tartunnoilta.
Ota yhteyttä: Eläinlääkäri Päivi Romunen, 044 749 9401, paivi.romunen[at]tervo.fi
Muut yhteystiedot: www.tervo.fi/elainlaakinta

Jätehuolto
Kunnan jätehuollon toteutuksesta vastaa Jätekukko Oy.
Ota yhteyttä: 017 3680 152, asiakaspalvelu[at]jatekukko.fi, www.jatekukko.fi/asiointi

Kansalaisopiston opetus
Tarkista kurssien ajankohtaiset tiedot: peda.net/suonenjoki/kansalaisopisto

Kirjasto ja omatoimikirjasto
Kirjaston tiloissa on voimassa maskisuositus.
Kirjasto palvelee normaalien aukioloaikojen mukaisesti ma klo 12-18 ja ti-pe klo 9-15.
Omatoimikirjasto on avoinna joka päivä klo 7-21. Pyydämme asioidessanne huomioimaan koronaohjeistukset.
Verkkokirjasto ja kirjaston e-palvelut osoitteessa rutakko.verkkokirjasto.fi
Ota yhteyttä: kirjaston asiakaspalvelu 044 749 9315, kirjasto[at]tervo.fi

KOTELO-toimipiste
Ota yhteyttä: Kotelo-ohjaaja Taija Siitari, 044 2825 585, taija.siitari[at]tervo.fi
Lisätietoja: www.kotelohanke.fi

Kotihoidon palvelut
Kotihoidon palvelut jatkuvat toistaiseksi palvelu- ja hoitosuunnitelmien mukaisesti. 
Ota yhteyttä: kotihoitopalveluiden esimies Jonna Maapuro 044 749 9253, jonna.maapuro[at]tervo.fi.

Pyydämme omaisia ja läheisiä noudattamaan hallituksen antamia ohjeita vierailuista ikäihmisten luona. Välttämättömien vierailujen yhteydessä tulee noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Ettehän myöskään vieraile iäkkään omaisen luona sairaana. 

Kunnanvirasto
Olemme ottaneet käyttöön kunnanvirastolla asioimiseen kasvomaskisuosituksen. Suositus perustuu Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen kansalliseen suositukseen kasvomaskin käytöstä julkisilla paikoilla.

Henkilöstö työskentelee etänä ja asiointi pyydetään hoitamaan puhelimitse, sähköpostitse tai viestein (chat ja/tai etäyhteyden). Henkilökohtainen käyntitarve arvioidaan puhelin / sähköpostiyhteydenoton yhteydessä ja sovitaan tapaamisaika.
Henkilöstön suorat numerot palvelevat normaalisti.
Katso yhteystiedot: https://www.tervo.fi/yhteystiedot

Kunnan neuvonta toimii arkisin 8-15 p. 017 499 111.
Ulko-ovi on lukittu (ovikello löytyy ovenvierestä).

Liikuntapalvelut
Liikunta- ja urheilupaikat ovat käytössä ja avoinna. Tiloissa on voimassa maskisuositus.
Ota yhteyttä: Liikunta- ja nuorisopalveluiden esimies Juha Honkaselkä 044 749 9303, juha.honkaselka[at]tervo.fi

Nuorisotilat
Nuorisotilat Mantun yläkerrassa avoinna torstaisin klo 15-17.
Perjantain nuorten iltoja ei järjestetä Mantun sisätiloissa vaan nuorille järjestetään muuta toimintaa mahdollisuuksien mukaan.
Ota yhteyttä: Liikunta- ja nuorisopalveluiden esimies Juha Honkaselkä 044 749 9303, juha.honkaselka[at]tervo.fi

Maaseutupalvelut
Henkilöstö työskentelee etänä ja asiointi pyydetään hoitamaan puhelimitse, sähköpostilla tai Vipu-palvelun kautta. Henkilökohtainen käyntitarve arvioidaan puhelin / sähköpostiyhteydenoton yhteydessä ja sovitaan tapaamisaika.
Ota yhteyttä: maaseutuasiamies Heikki Lappalainen 044 740 1256 heikki.lappalainen[at]siilinjarvi.fi tai keskitetty sähköpostiosoite maaseutupalvelut[at]siilinjarvi.fi

Palveluyhtiö Viisarit Oy (entinen kunnan tekninen toimi)
Päivystysnumerot ovat edelleen voimassa laitos- ja kiinteistöhuoltopalveluissa.
Ota yhteyttä: Päivystys p. 044 7499 353.
Katso muut yhteystiedot: https://viisarit.fi/

Perusopetus
Koulu järjestetään lähiopetuksessa.
Koulu tiedottaa oppilaita ja huoltajia Wilman ja Peda.netin kautta.
Ota yhteyttä: Rehtori Kimmo Honkanen 044 749 9309, kimmo.honkanen[at]tervo.fi
Muut yhteystiedot: https://peda.net/tervo/ty

Rakennusvalvonta
Henkilöstö työskentelee etänä ja asiointi pyydetään hoitamaan puhelimitse, sähköpostitse tai viestein (chat ja/tai etäyhteyden). Henkilökohtainen käyntitarve arvioidaan puhelin / sähköpostiyhteydenoton yhteydessä ja sovitaan tapaamisaika.
Ota yhteyttä: Rakennustarkastaja Jukka Korhonen 044 7499 350.

Sosiaalipalvelut
Kunnan asukkaiden välttämätön toimeentulo ja huolenpito varmistetaan myös poikkeusoloissa. Hyvinvoinnin kannalta tarpeelliset sosiaalipalvelut turvataan. Fyysistä asiointia kuitenkin rajoitetaan vallitsevan tilanteen vuoksi. Sosiaalitoimiston henkilöstö hoitaa tehtäviään pääosin etätyönä, asiointiajat vain ajanvarauksella. Soittoaika ma - pe klo 8-10.

Ota yhteyttä:
Sosiaalityöntekijä Tiina Väisänen 044 749 9251
Sosiaalityöntekijä Annamari Mwegeran 044 749 9265
Sosiaaliohjaaja Marja Pöllänen 044 749 9266
Sosiaaliohjaaja Sari Jauhiainen 044 788 5438
Perusturvajohtaja Minna Heikkinen 044 749 9250

Sosiaalipäivystys virka-ajan ulkopuolella 112.

Terveyspalvelut
Tervon terveysaseman yhteystiedot: https://www.psshp.fi/web/kysteri/nilakka/tervo

Koronaneuvontapuhelin
p. 017 171 031 palvelee ma-to klo 8-16, pe klo 8-14, sen jälkeen puhelut ohjautuvat automaattisesti päivystykseen klo 18 saakka.

Varhaiskasvatus
Päiväkoti tiedottaa lasten vanhempia Daisyn kautta.
Ota yhteyttä: Vs. varhaiskasvatuspalveluiden esimies Marjo Tolonen 044 749 9261
Muut yhteystiedot: https://www.tervo.fi/kurrekummun-paivakoti

Yhteispalvelupiste (KELA)
Kunnan yhteispalvelupiste palvelee mahdollisuuksien mukaan puhelinpalveluna, esim. lomakkeiden jakelu ja postitus Kelaan sovittava puhelimitse 9-14, p. 017 499 111 tai p. 044 7499 252.

Kela ohjeistaa koronaviruksen takia asiakkaille asiointia palvelupisteen sijaan verkossa tai puhelimessa. > Lue lisää


Muuta

Kokoukset
Tervon kunnan kokoukset pyritään järjestämään etäyhteyksiä käyttäen. Ei-välttämättömien kokousten järjestämistä ja osallistumista vältetään.

Tapahtumat
Tapahtumien järjestämisessä suositellaan ulkotapahtumia.
Tapahtumakalenteri

 

Ota yhteyttä

Lisätietoa tilanteesta saa tarvittaessa:

Kunnanjohtaja
Seppo Niskanen
044 7499 200
seppo.niskanen(a)tervo.fi

Miten pärjäät kotona, jos et pääsisi kauppaan?

Kotivaralla tarkoitetaan ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita, joita olisi hyvä löytyä kotoa, jos kauppaan ei pääsisi.

https://www.spek.fi/turvallisuus/varautuminen-ja-paloturvallisuus/varautuminen-kotona/