Takaisin

Oima-palvelun käyttöönotto henkilökohtaisen avun sijaismaksajapalvelussa

Pohjois-Savon hyvinvointialue ottaa käyttöön Oima-sijaismaksajapalvelun koko maakunnan alueella henkilökohtaisen avun työnantajamallin sijaismaksajatehtävissä 1.1.2023 alkaen.

Oima-palvelu on henkilökohtaisessa avussa työnantajana toimiville ja heidän avustajilleen sähköinen palvelu, jossa työnantaja ja avustaja toimivat itsenäisesti. Työnantaja tai avustaja tallentaa palveluun toteutuneet työvuorot, jonka jälkeen työantajana toimiva hyväksyy tallennetut työvuorotiedot järjestelmässä.

Oima hoitaa myös palkanmaksuun liittyvät lakisääteiset maksut ja ilmoitukset (työeläkevakuutus, tulorekisteri-ilmoitus ja muut lakisääteiset palkanmaksuun liittyvät velvoitteet).

Pohjois-Savon hyvinvointialue soveltaa työnantajamallin henkilökohtaiseen apuun Heta-liiton työehtosopimusta, joka on saatavissa liiton verkkosivulta: heta-liitto.fi/tyoehtosopimus. Suosittelemme kaikkia työnantajia ja työntekijöitä perehtymään työehtosopimukseen. Työehtosopimukseen liittyvissä asioissa teitä neuvoo Heta-liitto.

 

Oima-palvelun käyttöönotto

Työnantaja ja työntekijä tekevät kirjallisen työvuorosuunnitelman, johon merkitään suunnitellut työvuorot. Työnantaja ja työntekijä tarkistavat yhdessä työvuorojen toteutuman ja hyväksyvät toteuman samalla lomakkeella allekirjoituksellaan. Allekirjoitusten jälkeen lomaketta ei saa enää muokata. Tämän jälkeen työntekijä tai työnantaja tallentaa toteutuneet työtunnit Oima-palveluun. Työnantaja arkistoi tuntilomakkeet itsellään 10 vuotta. Mikäli työantajalla ei mahdollisuutta hyväksyä toteutuneita tunteja, ne tarkistetaan HOP-keskuksessa. Työvuorosuunnitelma-lomakkeen voitte pyytää HOP-keskuksesta.  

Oima-palvelut antaa sähköiseen palveluun tunnukset työnantajalle ja työntekijälle. Tunnukset voidaan antaa myös vain toiselle, esimerkiksi työntekijälle. Myös maistraatin vahvistamalla edunvalvojalla on mahdollisuus saada tunnukset ohjelmaan. Oima-tunnusten käyttö edellyttää työntekijältä/työantajalta voimassa olevan sähköpostiosoitteen, joka toimii käyttäjätunnuksena.

Jos teillä on jo Oima-palvelu käytössä, tämä tiedote ei aiheuta teiltä toimenpiteitä.

Mikäli sinulla ei ole käytössä sähköinen Oima-palvelu, sinun tulee olla yhteydessä joko sähköpostilla tai puhelimitse vammaispalveluihin 30.12.2022 mennessä osoitteeseen senja.komulainen@ylasavonsote.fi tai merja.niiranen@kuopio.fi ja vuoden 2023 alusta osoitteeseen hopkeskus@pshyvinvointialue.fi. Puhelin 017-186 366. Yhteydenottosi jälkeen vammaispalvelut antavat ohjeet sähköisen palvelun käyttöönotosta.

Oima-palvelu lähettää käyttäjän sähköpostiosoitteeseen palveluun kirjautumislinkin ja käyttöohjeen. Ensimmäinen kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen, esim. verkkopankkitunnuksilla. Jatkossa ohjelmaan pääsee käyttäjätunnuksella ja käyttäjän luomalla salasanalla. Palveluun rekisteröityneillä on mahdollisuus lukea kattavat käyttöohjeet osoitteesta minun.oima.fi.

Ohjelman käyttö edellyttää internet-yhteyttä (tietokone tai älypuhelin) ja nettipankkitunnuksia. Tavoitteena on, että kaikilla joilla on käytössä sähköposti, tarvittava laite ja pankkitunnukset, ottavat Oima-palvelun käyttöön vuoden 2023 alusta ja heidän palkanmaksunsa siirtyy Oima-palveluun.

Ensimmäinen palkanmaksu Oima-palvelussa tapahtuu 31.1.2023 ajalta 1.1 – 15.1.2023, joten käyttäjien tulee tallentaa palveluun toteutuneet työajat 20.1.2023 mennessä.

Vuoden 2023 paperista verokorttia ei tarvitse toimittaa vammaispalveluihin, vaan Oima-palvelu hakee sähköisen verokorttinne automaattisesti.

Työntekijä saa palkkalaskelmasta ilmoituksen sähköpostiinsa, jolloin se on työntekijän nähtävissä sähköisessä palvelussa. Tarvittaessa hän voi tulostaa laskelman.

Mikäli työntekijä haluaa, että hänen palkastaan peritään ay-maksut Oima-palvelussa, hän toimittaa valtakirjan osoitteeseen: HOP-keskus, Tulliportinkatu 15 H 3 krs, 70100 Kuopio. Tähän osoitteeseen tulee lähettää myös sairauslomatodistukset ja lomautusilmoitukset.

 

Asiakastuki käyttöönotossa

 

HOP-keskuksen asiakastuki opastaa teitä ohjelman käyttöönotossa:

  • maanantai - perjantai klo 9.00 – 11.00 ja klo 14.00 – 15.00
  • Kuopio, puh: 017 186 366
  • muut kunnat Senja Komulainen, puh. 040 835 0137

 

HOP-keskus hoitaa koko Pohjois-Savon alueen perhe- ja omaishoidon maksatuksen sekä henkilökohtaisen avun sijaismaksajapalvelua yhdessä Oima-palvelun kanssa.

 

Monetra Pohjois-Savo Oy:n sähköposti avustajakeskus.kuopio@monetra.fi ja puh. 040 146 9960 eivät ole käytössä 3.1.2023 alkaen.