Takaisin

Tiedote omaishoitajille

21.4.2020

Tässä tiedotteessa on tietoa omaishoitajille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Koronavirus (Covid-19) tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii ja aivastaa. Virus voi tarttua myös likaantuneiden käsien ja pintojen välityksellä. Tartuntoja ehkäistään parhaiten muistamalla hyvä yskimis- ja käsihygienia ja pesemällä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja käyttämällä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Ajantasaista tietoa saa korona viruksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 ja Tervon kunnan sivuilta https://www.tervo.fi/korona

Mikäli tarvitset lisätietoa koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämiseen, löydät ohjeita https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/koronavirukseen_liittyva_huolen_ja_epavarmuuden_sietaminen/Pages/default.aspx tai https://mieli.fi/fi/koronaepidemia-ja-mielenterveys

Käytössäsi on myös Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin, joka päivystää suomen kielellä ympäri vuorokauden puh. 09 2525 0111.

Lisäksi voit halutessasi varata joko puhelin- tai verkkovastaanottoajan Kuopion kriisikeskuksesta puhelimitse numerosta 017 262 7733. Ajanvaraus on avoinna maanantaista torstaihin klo 8-10. Vaihtoehtoisesti voit tehdä ajanvarauksen (saa varattua sekä puhelin- että verkkovastaanottoajan) netissä osoitteessa https://ajanvaraus.foxcode.fi/

Mikäli kaipaatte tietoa kirjallisesti, on teillä mahdollisuus saada maksuttomasti kotiinne Omaishoitajaliiton Lähellä lehden numero 2/20 ja poikkeustilan jatkuessa myös numero 3/20. Mikäli haluaisitte lehden ilmoittaa Kati Vehniäiselle (puh. 044 7499253) nimenne ja osoitteenne viimeistään keskiviikkona 6.5.2020.

 

Pohjois-Savon Omaishoitajat ry tiedottaa

Tervon omaishoitajien vertaistapaamiset on kevätkauden osalta peruttu, mutta työmme omaishoitoperheiden jaksamisen tukena jatkuu. Tarjoamme Sinulle mahdollisuuden keskustella luottamuksellisesti omaishoitoon liittyvistä asioista ja tilanteestasi, purkaa mieltäsi ja tuulettaa tunteitasi. Olemme valmiina kuuntelemaan ja jakamaan yhteisen hetken puhelimitse kanssasi!

Tukea ja ohjausta puhelimitse tai sähköpostin välityksellä:

Teri Kari, omaistoiminnanohjaaja 050 308 0875 / teri.kari@psomaishoitajat.fi

Pirkko Kuukkanen, puheenjohtaja 044 035 3520 / pirkko.kuukkanen@psomaishoitajat.fi

 

OMAISHOITAJAN VAPAAT

Suosittelemme, että omaishoitajan vapaat siirrettäisiin koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun omaishoidon vapaat toteutetaan asumispalveluyksikössä. Mikäli omaishoitajan vapaat on järjestetty toimeksiantosopimuksella (sijainen on esimerkiksi perhe- tai lähipiiristä ja asuu lähiympäristössä), voivat omaishoitaja ja sijaishoitaja arvioida vapaiden tarpeen ja toteuttamisen huomioiden voimassa olevat yleiset koronavirus ohjeistukset. Tervon kunta velvoittaa huomioimaan tarkasti koronavirukseen liittyvät hallituksen antamat vahvat suositukset liittyen esimerkiksi matkustukseen paikkakunnalta toiselle sekä riskiryhmiin kuuluminen.

OMAISHOITAJAN SAIRASTUMINEN

Mikäli omaishoitaja sairastuu ja hoidettavan hoito vaikeutuu, olkaa yhteydessä arkisin klo 8-15 välillä kotihoitopalveluiden esimieheen Kati Vehniäinen puh. 044 7499253. Iltaisin klo 15 jälkeen ja viikonloppuisin yhteys sosiaalipäivystykseen puh. 112.

OMAISHOITAJAN PALKKIO

Hoitopalkkiota ei suoriteta hoidon keskeytyessä yli viideksi (5) vuorokaudeksi hoitajasta johtuvasta syystä tai hoidettavasta johtuvasta muusta kuin terveydellisestä syystä. Jos omaishoito hoidettavan terveydentilasta johtuvasta syystä keskeytyy tilapäisesti, hoitopalkkion maksaminen keskeytyy kuukauden kuluttua, esim. laitoshoito.

Hallitus on esittänyt, että lisämäärärahan turvin tuettaisiin vanhempia, jotka jäävät hoitamaan palkatta kotiin 1-3 luokkalaista lastaan tai lastaan, jolla on voimassa oleva erityisen tuen päätös. Väliaikainen tuki olisi 723,50 euroa kuukaudessa eli vähimmäismääräisen vanhempainpäivärahan verran. Tuki haetaan Kelalta ja se maksetaan takautuvasti 16.3.2020 alkaen.

Mikäli teillä herää kysymyksiä, voitte olla yhteydessä Kati Vehniäiseen puh. 044 7499253.

Ystävällisin terveisin

Kati Vehniäinen
Kotihoitopalveluiden esimies
Tervon kunta


Ota yhteyttä:

Tervon kunta
017 499 111 (neuvonta)
tervon.kunta@tervo.fi

Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9.00-11.00 ja 12.00-14.00.

Chat-asiakaspalvelu on avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaan ma 12-18, ti - pe 9-15

Käynti- ja postiosoite
Tervontie 4, 72210 Tervo

Lähetä turvapostia