Takaisin

Tiedote perhehoitajille

21.4.2020

Tässä tiedotteessa on tietoa perhehoitoon liittyvistä asioista koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Koronavirus (Covid-19) tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii ja aivastaa. Virus voi tarttua myös likaantuneiden käsien ja pintojen välityksellä. Tartuntoja ehkäistään parhaiten muistamalla hyvä yskimis- ja käsihygienia ja pesemällä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja käyttämällä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Ajantasaista tietoa saa korona viruksesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 ja Tervon kunnan sivuilta https://www.tervo.fi/korona

Mikäli tarvitset lisätietoa koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämiseen, löydät ohjeita https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/koronavirukseen_liittyva_huolen_ja_epavarmuuden_sietaminen/Pages/default.aspx tai https://mieli.fi/fi/koronaepidemia-ja-mielenterveys

Käytössäsi on myös Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin, joka päivystää suomen kielellä ympäri vuorokauden puh. 09 2525 0111.

Lisäksi voit halutessasi varata joko puhelin- tai verkkovastaanottoajan Kuopion kriisikeskuksesta puhelimitse numerosta 017 262 7733. Ajanvaraus on avoinna maanantaista torstaihin klo 8-10. Vaihtoehtoisesti voit tehdä ajanvarauksen(saa varattua sekä puhelin- että verkkovastaanottoajan) netissä osoitteessa https://ajanvaraus.foxcode.fi/

 

PERHEHOITO POIKKEUSTILAN AIKANA

Lyhytaikainen perhehoito

 • Lyhytaikaista perhehoitoa voidaan toteuttaa oman harkinnan mukaisesti, mikäli sekä asiakas että hoitaja ovat täysin terveitä, huomioiden voimassa olevat yleiset koronavirus ohjeistukset.

Pitkäaikainen perhehoito

 • Pitkäaikaisessa perhehoidossa vältetään omaisten ja muiden ulkopuolisten henkilöiden vierailuja. Perhehoitaja hoitaa vain välttämättömät asiointikäynnit (apteekki ja kauppa).
 • Mikäli pitkäaikaisessa perhehoidossa järjestetään yleensä myös lyhytaikaista perhehoitoa, suosittelemme välttämään lyhytaikaisen perhehoidon käyttöä, jos se ei ole välttämätöntä toteuttaa. Jos lyhytaikaista perhehoitoa päätetään toteuttaa, tulee kaikkien osapuolten olla täysin terveitä.

Asiakkaan kotona tapahtuva perhehoito

 • Asiakkaan kotona tapahtuvassa perhehoidossa käynnit olisi minimoitava ja hoidettava vain pakolliset käynnit (esim. suihkutukset, kauppa- ja apteekkikäynnit).
 • Sekä asiakkaan että perhehoitajan on oltava täysin terveitä, mikäli hoitoa toteutetaan.

Suojautuminen perhehoidossa

 • Asiakkaan kotona tapahtuvassa perhehoidossa sekä perhehoitajan että asiakkaan on oltava molempien täysin terveitä. Perhehoitaja käyttää hengityssuojainta ja huolehtii hyvästä käsihygieniasta.
 • Pitkäaikaisessa perhehoidossa ei tarvitse suojaimia, mikäli kaikki ovat oireettomia. Mikäli asiakkaalla tai perhehoitajalla on hengitystieinfektion oireita, käyttää perhehoitaja hengi-tyssuojainta ja ottaa yhteyttä oireista terveydenhuoltoon jatko-ohjeiden saamiseksi. Myös muut perhehoidon asukkaat on otettava huomioon hengitystieinfektion leviämisen ehkäisemiseksi.

Suojaimia saa tilattua kotihoitopalveluiden esimies Kati Vehniäiseltä puh.044 7499253. Tilauksen yhteydessä sovitaan suojaimien hakuajasta ja -paikasta.

Perhehoitajan vapaat

 • Perhehoitajien suositellaan siirtämään vapaat koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi poikkeustilan jälkeiselle ajalle.
 • Mikäli perhehoitajan vapaat on järjestetty toimeksiantosopimuksella (sijainen on esimerkiksi perhe- tai lähipiiristä ja asuu lähiympäristössä), voivat perhehoitaja ja sijaishoitaja arvioida vapaiden tarpeen ja toteuttamisen huomioiden voimassa olevat yleiset koronavirus ohjeistukset. Tervon kunta velvoittaa huomioimaan tarkasti koronavirukseen liittyvät hallituksen antamat vahvat suositukset liittyen esimerkiksi matkustukseen paikkakunnalta toiselle sekä riskiryhmiin kuuluminen.

Perhehoitajan sairastuminen

 • Jos perhehoitaja sairastuu, ottakaa yhteyttä Tervon kunnan ma. sosiaaliohjaaja Niina Lappalaiseen puh. 044 7499256 tai niina.lappalainen@tervo.fi

Perhehoitajan korvaukset

 • Mikäli perhehoitaja sairastuu koronavirukseen tai hänet asetetaan karanteeniin, on hänellä oikeus Kelan myöntämään tartuntatautipäivärahaan, mikäli hänellä on tartuntataudeista vastaavan lääkärin antama päätös ansiotyöstä poissaolosta ja työstä poissaolosta aiheutuu perhehoitajalle ansiomenetys (eli palkkaa ei makseta poissaolon ajalta).

Mikäli teillä herää jotain kysymyksiä asiaan liittyen, olkaa yhteydessä ma. sosiaaliohjaaja Niina Lappalaiseen puh. 044 7499256 tai niina.lappalainen@tervo.fi

 

Ystävällisin terveisin

Minna Heikkinen
Perusturvajohtaja
Tervon kunta


Ota yhteyttä:

Tervon kunta
017 499 111 (neuvonta)
017 3872 240 (fax)
tervon.kunta@tervo.fi

Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9.00-11.00 ja 12.00-14.00.

Tervon kunnanvirasto suljettu 4.-24.7.2022

Sosiaalitoimen päivystys virka-aikaan 044 749 9251
Kiinteistöpäivystys 044 749 9353
Rakennusvalvonta virka-aikaan 044 749 9350

Asiakaskäynneistä sovittava erikseen. Lue lisää tiedotteesta.

Neuvonta ja chat-asiakaspalvelu
on avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaan ma 12-18, ti - pe 9-15

Käynti- ja postiosoite
Tervontie 4, 72210 Tervo

Lähetä turvapostia